Mercedes-Benz rallye-rijdster Ewy Rosqvist werd 85 jaar

Ewy een gelauwerde kampioene met haar Mercedes-Benz 220 SE

Foto: Barones Ewy von Korff-Rosqvist tijdens “Mercedes-Benz & Friends“ in Zweden, september 2013.

Archivnummer: D27580Ewy Rosqvist, onlangs 85 jaar geworden, wordt op 3 augustus 1929 als Ewy Jönsson in Stora Herrestad (Zuid Zweden) geboren. Haar ouders hebben een boerderij en na de middelbare school besluit Ewy om dierenarts-assistente te worden. Haar vader koopt dan voor haar een Mercedes-Benz 170 S (W 136) omdat ze naar afgelegen boerderijen moet. Ze maakt er een sport van om over dezelfde afstanden steeds sneller te zijn en ontwikkelt zodoende haar rijtalenten. Dagelijks rijdt ze 200 km en met de Mercedes in totaal 220.000 km.

In 1954 trouwt ze met een automobielsport-enthousiast ingenieur Ingve Rosqvist en zo komt ze in de ralley-sport terecht. Ze gaat tal van overwinningen behalen wat erin uitmondt dat ze met Volvo in 1959 de Europese Dames-Cup behaalt vóór de internationaal zeer bekende Pat Moss, zuster van Stirling Moss. In januar1 1960 ontvangt ze door haar overwinning in de Rallye van Monte Carlo de bokaal uit de handen van Prinses Gracia Patricia van Monaco.

Het werk in de dierenartspraktijk valt nu niet meer vol te houden en in 1960 sluit Ewy Rosqvist met Volvo een overeenkomst om voor die fabriek te gaan rijden. Maar snel daarna klopt Mercedes bij haar aan en gaat ze rijden voor het merk waarin ze zichzelf zoveel al had geleerd. Ze gaat daar in 1962 met co-pilote Ursula Wirth een team vormen. Ze gaan rijden met de superieure M-B 220 SE (W 111). Er worden direct al overwinningen geboekt maar dan wordt het vijf november 1962. Met meer dan drie uur voorsprong op de rest van het deelnemersveld komen Ewy Rosqvist en Ursula Wirth bij de Grote Stratenprijs van Argentinië voor tourwagens over de finish. Het is haar allermooiste zege zegt Ewy zelf. Bij deze overwinning domineert Ewy niet alleen de wedstrijd maar zet ze een gemiddelde snelheid neer van 126,872 km/h wat een aanzienlijke verbetering is van het één jaar oude record van Walter Schock die 121,234 km/h haalde. Het team wint alle zes de dag-etappes in de 4.624 km lange wedstrijd. Bij de aankomst in Buenos Aires wacht hen een hartstochtelijk onthaal.

63008-28GrDe 32ste Rallye van Monte Carlo, van 19 tot 26 januar 1963. Ewy Rosqvist-von Korff (links) en Ursula Wirth winnen met een Mercedes-Benz 220 SEb de Damescup.

In het volgende jaar volgt weer een huzarenstukje als ze met teamgenote Eva Maria Falk eindigen op een derde plaats ná hun teamgenoten Eugen Böhringer en Klaus Kaiser (1) en Dieter Glemser en Martin Braungart (2), allen nu in de race met een Mercedes-Benz 300 SE (W 112).

Großer Straßenpreis für Tourenwagen, Argentinien 1964. Ewy Baronin von Korff-Rosqvist und Eva-Maria Falk am Mercedes-Benz Typ 300 SE mit Startnummer 609. In der Gesamtwertung belegte das Damenteam den 3. Platz.

Argentinië, 28 oktober tot 7 november 1964, een drievoudige zege voor Mercedes-Benz. Ewy Baronin von Korff-Rosqvist en Eva-Maria Falk leggen met een Mercedes-Benz type 300 SE (W 112) beslag op de derde plaats in het eindklassement.

In juni van dat jaar huwt zij in Stuttgart met Baron Alexander von Korff-Schmysingk en beëindigt zij haar automobielcarrière. Na de dood van haar man blijft ze nog enkele jaren in Stuttgart wonen maar verhuist dan toch naar Zweden (Stockholm). Wel is ze nog regelmatig en graag te gast bij manifestaties van Mercedes-Benz Classic (recentelijk Schloss Dijck) en is zij nog altijd een actieve ambassadrice voor Mercedes-Benz.

Hierboven staan veelal foto’s uit de Rally’s van Monte Carlo en de Grote Stratenprijs Argentinië uit de jaren 1960-1964.

Foto 5: De Grote Stratenprijs van Argentinië is in de jaren zestig de zwaarste rally ter wereld. Hier zegevieren in 1962 Ewy en Ursula Wirth in het eindklassement!
Foto 8: Argentinië okt/nov 1963. Ewy en Ursula Wirth behalen met hun 220 SEb de derde plaats in het eindklassement.
Foto 11: Argentinië 1963. Ewy met startnummer 711 in haar M-B 220 SEb tijdens een tankstop. De M-B teams konden vertrouwen op de snelheid, precisie en degelijkheid van de zgn. ‘vliegende werkplaatsen’, die tijdens rustdagen de teams telkens vooruit vlogen.
Foto 13: Argentinië 1963. Een dramatisch ogenblik in de laatste etappe. Vlak voor de aanstormende Mercedes-Benz van Ewy sluiten bij Rosario de spoorbomen. Bij voluit remmen glijdt de wagen door en boort een spoorboom zich van opzij door de voorruit. Hulp is direct ter plekke.