Onze seriewagens en de Formule 1

De Formule 1 als kraamkamer voor nieuwe techniek

Efficiency = Performance
In de Formule 1 draait alles om performance. Maar op basis van het nieuwe regelement voor 2014 kunnen minimale rondetijden alleen worden gerealiseerd met maximale efficiency. Dat is een uitdaging die de ontwikkelingsafdeling van Mercedes-Benz Cars sinds jaar en dag aangaat. Sedert maanden staat het MERCEDES AMG PETRONAS team bij voortduring op het podium waardoor het team zijn leidende positie in het Formule 1 seizoen 2014 behoudt.

Efficiency equals performance - as F1 has to make drastic stepsEr is een duidelijke synergie tussen de ontwikkeling van race- en in serie geproduceerde auto’s en dus vindt er een intensieve uitwisseling plaats van technologie. Zo wordt de NANOSLIDE-technologie voor het coaten van cilinderwanden nu in de serieproductie geïntroduceerd. Een proces dat al begon met de directe benzine-inspuiting bij de Silberpfeilen uit de jaren vijftig en daarna zijn weg vond naar de serieproductie. “Vandaag de dag lijken de complexe uitdagingen uit de Formule 1 heel sterk op de hoge eisen die M-B stelt aan de constructie en ontwikkeling van toonaangevende auto’s uit serieproductie zoals de S 500 PLUG-IN HYBRID: efficiency omzetten in de beste performance”, aldus Prof. Thomas Weber, lid van de Raad van Bestuur van Daimler AG en verantwoordelijk voor concern research. Mercedes-Benz doet waar het concern erg goed in is: hard werken en investeren in ontwikkeling.

Hybride technologieën:
Met de Hybride-technologie worden enorme brandstofbesparingen bereikt in de F1 en in de serieproductie. De volgende stap in de hybride-ontwikkeling is het inductieve opladen van de batterij. Deze ‘unplugged’ technologie wordt nu in een testvloot met de S 500 PLUG-IN HYBRID getest en biedt al in de nabije toekomst een echte S-Klasse oplossing ten aanzien van comfort en gebruiksgemak. De elektrische energie wordt contactloos – zonder oplaadkabel – met een vermogen van 3,6 kW overgebracht. Met een rendement van meer dan 90 procent kunnen de hoogvoltagebatterijen in de auto op deze manier efficiënt, comfortabel en veilig worden opgeladen.

Aerodynamica:
Op het eerste gezicht hebben de aerodynamische verbeteringen van Formule 1- en straatauto’s niet veel met elkaar gemeen. Maar feit is dat ongeveer dezelfde gereedschappen en methoden worden toegepast zoals bijvoorbeeld de windtunnel en de stromingssimulatie CFD (Computational Fluid Dynamics).

Turbo-oplading:
Ambitieuze plannen ten aanzien van prestatie (en tijd) werden in de F1 pas mogelijk door toepassing van de interne kennis van Daimler. Een wezenlijke ontwikkelingsdoelstelling was het samenspel van de componenten bij hoge toerentallen vorm te geven.

Tribologie (wrijvingskunde) smering:
R&D 100 AwardSinds 2010 zijn door het F1 ontwikkelteam in samenwerking met Petronas meer dan 50 motor-, transmissie- en hydraulica-oliën ontwikkeld. De innovatieve technologie die op het testterrein van de Formule 1 werd ontwikkeld, stond aan de basis van smeermiddelen voor personenauto’s, waaronder de krachtige Mercedes AMG-modellen.
Een aluminium cilinderblok heeft bijvoorbeeld in tribologisch opzicht een ongunstig oppervlak. Daarom wordt het oppervlak voorzien van een beschermlaag met de gewenste eigenschappen. Om deze reden wordt bij de nieuwe Mercedes F1 V6 turbomotor de NANOSLIDE-technologie toegepast, want de wrijving tussen zuigers en loopvlak is uitermate belangrijk.
NANOSLIDE werd vanaf 2000 door Daimler ontwikkeld en is door ruim 90 patentfamilies en meer dan 40 patenten beschermd. Sinds 2006 werd deze innovatieve beschermlaag bij tot nu toe meer dan 200.000 motoren toegepast. Deze werd oorspronkelijk bij de AMG V8 gebruikt maar inmiddels is het toepassingsgebied uitgebreid en in de nabije toekomst gaat Mercedes-Benz deze technologie nog breder inzetten.


Lichtgewicht constructie:
F1 Mercedes AMG PetronasOp dit gebied heeft de Formule 1 een duidelijke voorsprong op de in serie geproduceerde auto’s. Lichtgewicht constructie heeft in de motorsport hoge prioriteit en een lange traditie – deze gaat vermoedelijk 80 jaar terug, toen de verf van de racewagens werd verwijderd om te kunnen voldoen aan de gewichtslimiet van 750 kg, hierdoor werd het blanke metaal zichtbaar, wat de wagens van Mercedes-Benz de bijnaam ‘de Silberpfeilen’ opleverde. De toepassing van aluminium is in de F1 alweer passé maar neemt in de seriewagenproductie, naast de invoering van carbon, nog steeds toe.

In de beide werelden geeft door deze immense research Daimler duidelijk de toon aan.

Bron: Daimler AG.