Regiodag Noord 2015

Een kennismaking met het idyllische Reestdal

Tekst: Ary Kraaijeveld
Foto’s: Brigitte Kraaijeveld

Natuurlijk, de koffie in Château De Havixhorst was uitstekend, de toerrit door de kop van Overijssel met zijn idyllische Reestdal aangenaam, evenals de lunch die het ochtendprogramma in Staphorst afsloot.

Vanwaar die terughoudendheid, vraagt u zich af? Wel, omdat het middagprogramma subliem was. De dames gingen per bus naar Museum Staphorst, de heren per eigen vervoer naar Balkbrug, naar het restauratiebedrijf van Piet, Mar en zoon Jean Louis Stolk.

Wat daar wordt gepresteerd bij de restauratie van in het bijzonder rijtuigen, grenst aan het ongelooflijke. Uw verslaggever raakte het meest geïmponeerd door het vakmanschap van Mar, die uit de hand biezen op rijtuigen en auto’s aanbrengt alsof ze gedrukt staan. Maar ook het maken van houten wielen dwingt bewondering af. Opdrachten van de Koninklijke Stallen zijn dan ook geen zeldzaamheid.

Uiteraard wordt er ook aandacht besteed aan het restaureren van auto’s, liefst die van ons merk. En ook dat geschiedt met veel liefde voor het vak. Oude lederen interieurs en half vergane stuurwielen worden weer als nieuw en als er geen onderdelen voor een antieke lantaarn te krijgen zijn, worden ze in eigen huis gefabriceerd.

Terwijl de heren luisterden naar een verhandeling over leer en alles wat daar bij komt kijken, werden de dames in het Staphorster Museum op de hoogte gebracht van het Staphorster stipwerk.
Twee in traditionele klederdracht gestoken vrijwilligsters vertelden boeiend over de kledinggewoonten in het oude Staphorst. Van oorijzers tot schoenen werd gedetailleerd gewag gemaakt; beroemd zijn natuurlijk ook de ‘gehaakte’ jasbeschermers op de fietsen.

Het napraten vond plaats met een hapje en een drankje in een nabij gelegen manege.