Voorjaarsactiviteit 2015

Het Opperdoezer Rondje of Power to the Pieper

Tekst: Richard Kuijstermans
Foto’s: Jan Poldervaart, Ron Sengers

STR01Op zondag 19 april was het weer zover, de Voorjaarsrit, de eerste rit van het seizoen van 2015. Dankzij de inspanningen van ritmeester Jan Poldervaart stond een fraaie route door Noord-Holland op het programma waarbij zowel de Beemster als West-Friesland werden aangedaan.

De ontvangst bij het sfeervolle hotel ‘De Rijper Eilanden’ in combinatie met de weersverwachtingen voorspelde dat het een zeer mooie dag zou worden. Met een opkomst van 65 equipes, een verscheidenheid aan Baureihen vertegenwoordigend, was er sprake van een leuk gemêleerd gezelschap. Veel enthousiaste deelnemers trotseerden aan het begin van de ochtend toch de kou en deden de kap van hun cabrio naar beneden. Een keuze die voor de rest van de dag de goede bleek te zijn.

Fris met zon
IMG_1330GrNa de start in het monumentale De Rijp voerde de rit ons richting het oosten door de Beemsterpolder. Via de Schermerringvaart bereikten wij het prachtige Hoorn. Ondanks de ietwat frisse temperatuur van net boven de tien graden zorgde de zon ervoor dat het in de open auto’s toch goed uit te houden was en genietend van een schitterend uitzicht vanaf de Zuiderdijk op het Markermeer bereikten we Enkhuizen.

IMG_1335GrDaar viel ons een enthousiaste ontvangst ten deel van een groep voornamelijk Amerikaanse toeristen die ons met gejuich en interesse (‘’How many more of these beautiful cars can we expect, because we are really enjoying this?’’) begroette. We eindigden de ochtendsessie van de rit bij lunchlocatie Hotel Restaurant ‘Het Roode Hert’ in Bovenkarspel. Hier had onze ritmeester zorg gedragen voor een gezellige lunch en kon worden bijgepraat over de indrukken van het eerste gedeelte van de rit.

Aan de kant, wielrenners!
Hierna werd in de oudste stad van West-Friesland, Medemblik, het verste punt van de toerrit bereikt. Zondag 19 april was ook de dag dat de Ronde van Noord-Holland werd gereden, een klassieker van een kleine 203 km voor professionals. Een aantal leden werd tijdens de rit dan ook getrakteerd op het passerende peloton en werd door heel veel agenten op motoren de kant in gedirigeerd. De editie van 2015 is uiteindelijk door Johim Ariesen in een tijd van 4.29.48 u gewonnen.

2015 april 19  MBCN Voorjaarsrit 005Langs Opperdoes, van dat aardappeltje, en Wognum voerde rit ons terug naar de startlocatie. In het laatste gedeelte van de route was er een riant uitzicht op een groep molens die de Beemsterpolder begin zeventiende eeuw hebben drooggemalen. Vooral in combinatie met de zon en de typisch Nederlandse wolkenluchten vormde dat het fraaie slotakkoord van de route.
Bij terugkomst in De Rijp was er de mogelijkheid om aan het diner deel te nemen waarmee de eerste rit van het seizoen een feit was.

Veel dank aan Jan Poldervaart die een geslaagde eerste rit van het seizoen heeft verzorgd!