Zomerrit MBCN op zondag 25 juni 2017

Bronbeek, stukje Nederlandsch-Indië

Selamat datang!

Selamat datang! Welkom in Bronbeek, Indisch Herinneringscentrum, bij de vaste tentoonstelling ‘Het verhaal van Indië’. Het koloniale verleden van Nederland is het thema van Museum Bronbeek. Het museum bevindt zich naast het Koninklijk Tehuis voor Oud-Militairen. Hier worden voormalig vrijwillige militairen verzorgd en gehuisvest. In het museum gaat het vooral om het militaire verleden in Nederlands-Indië.

Tehuis Bronbeek opende de deuren op 19 februari 1863. Het Ministerie van Koloniën, leden van het koninklijk huis en particulieren schonken voorwerpen uit Nederlands-Indië om het gebouw aan te kleden. De gangen, wanden en trapportalen van het tehuis kregen een museale functie.

Bronbeek wilde bezoekers tonen hoe ‘grootsch’ het was wat Nederland overzee verrichtte. Stukken die op de vijand waren buitgemaakt, moesten de superioriteit van het Nederlands gezag laten zien. Deze kijk bepaalde meer dan een eeuw de inrichting van het museum. Het toppunt was wel het tentoonstellen van de schedels van verslagen tegenstanders. Deze stonden keurig met naam, plaats en jaartal erbij in het museum.

De oorsprong van de collectie van Museum Bronbeek ligt vooral bij particulieren. Zij begonnen al snel na de opening van het tehuis voorwerpen aan het museum te schenken. Het museum kreeg zijn eerste voorwerp, een kris, al in 1862. Het Ministerie van Koloniën schonk de meeste stukken. Het ging vaak om door het Oost-Indisch Leger veroverd materieel. Dit leger in Indië viel namelijk niet onder het Ministerie van Oorlog, maar onder het Ministerie van Koloniën. Het bekendste voorbeeld hiervan is de collectie Atjese monsterkanonnen. Deze collectie is zowel qua omvang als kwaliteit uniek in de wereld. Ook het koninklijk huis droeg veel bij aan de collectie. De inwoners van Bronbeek hielpen ook bij het opbouwen van de collectie: zij schonken bijvoorbeeld hun onderscheidingen aan het museum

In tegenstelling tot het verleden streeft museum Bronbeek nu naar een meer evenwichtige kijk op het militaire koloniale verleden. Dit houdt in dat in elke zaal ook aandacht wordt besteed aan de tegenstanders van het koloniale gezag. Voor Atjeeërs en Japanners is ook een plaatsje ingeruimd.

Ontvangst
We starten in Arnhem. In restaurant Kumpulan van Landgoed en Museum Bronbeek wordt u vanaf 10.30 uur ontvangen met koffie en een stukje spekkoek, een typisch Indische lekkernij.
Voor het zover is, graag uw aandacht voor het volgende:
Omdat de ingang van Bronbeek vanuit de richting Velp moeilijk te bereiken is, kiezen we ervoor om via de uitgang de parkeerplaats op te rijden. Hiertoe slaat u in de Bronbeeklaan na 200 meter rechtsaf.

Programma
Om 11.30 uur begint de door gidsen verzorgde rondleiding in het museum, waarna we om 13.00 uur in de Kumpulan worden terugverwacht voor een Indische lunch. Om 14.00 uur starten we voor de toertocht, die ons door de Gelderse Vallei en over de Veluwe zal voeren.

Hapje en drankje
Even na vieren zijn we terug in de Kumpulan waar onder het genot van een hapje en een drankje kan worden nagepraat.
Om 17.30 uur, na het afscheid van de leden die spijt krijgen dat ze zich daarvoor niet hebben ingeschreven, gaan we aan tafel voor een overheerlijke Indische rijsttafel.

Hebt u zin gekregen?
De Evenementencommissie heeft een compleet programma voor u samengesteld. Zij rekent erop dat deze dag u aanspreekt en wil graag een groot aantal deelnemers verwelkomen om er met elkaar een gezellige dag van te maken!
Voor een goed verloop van deze goedverzorgde culturele dag in vindt u hier alle gegevens nog eens op een rijtje.

Start, lunch, finish & diner
Kumpulan Bronbeek
Velperweg 147 (let op: zie ‘ontvangst’)
6824 MB Arnhem
026-364 92 94

Tijd

Ontvangst 10.30 uur
 Start rondleiding 11.30 uur
 Lunch Kumpulan 13.00 uur
 Vertrek toertocht 14.00 uur
 Borrel Kumpulan 16.00 uur
 Diner 17.30 uur


Inschrijven en betalen

Uiterlijk 17 juni 2017
Via onze ledenservice
Betaling: iDeal
Geen internet? Per post:
MBCN-Evenementen
Postbus 582
9400 AN Assen
Totaalbedrag naar: NL44RABO 0159 6190 68
(O.v.v. naam, ‘Midden’ en aantal personen)

Kosten

Auto met bestuurder € 37,50
Bijrijder en/of extra passagier € 37,50
Kind t/m 10 jaar € 20,00
Diner incl. 2 drankjes € 32,50
Kindermenu € 16,25

Deelname is inclusief:

  • Routeboek en rallybord
  • Koffie/thee met spekkoek aan de start
  • Lunch
  • Toegang museum
  • Rondleiding met gids in museum
  • Twee drankjes met borrelhapjes aan de finish

Schrijf nu in!