Geschiedenis van de Ster

Wie het beeldmerk van Mercedes-Benz op zijn netvlies krijgt, ziet onherroepelijk een fractie later de merknaam voorbij flitsen, en vice versa. De driepuntige, omcirkelde ster en Mercedes-Benz worden vandaag de dag overal ter wereld ‘blind’ met elkaar geassocieerd. Maar hoe is die ster ooit aan het firmament verschenen?


Benz & Cie en D.M.G.

BenzPatent-Motorwagen1GrootEind negentiende eeuw richtten Karl Benz en Gottlieb Daimler onafhankelijk van elkaar een automobielbedrijf op: Benz & Cie en Daimler-Motoren-Gesellschaft (DMG). Hierbij bleek dat Benz een neuslengte voorlag op Daimler en dat hij als eerste van hen een patent op een Motorwagen zou verkrijgen.

BenzPatent_Motorwagen3GrootAls beeldmerk werden de namen Benz en Daimler gebruikt. Dit bleef zo tot de eeuwwisseling, toen plotseling – ten koste van het beeldmerk Daimler – de naam ‘Mercedes’ opdook. Waar kwam die naam vandaan, en leidt zij tot de ontknoping van het raadsel van de ster? In de beginjaren van de automobiel raakte de Oostenrijkse zakenman Emil Jellinek in de ban van dit nieuwe transportmiddel.

Hij kocht in 1897 zijn eerste auto bij de firma Daimler, maar al snel was de topsnelheid van 24 km/h te langzaam naar zijn zin. En dus werden de motoren opgevoerd naar een top van 40 km/h voor zijn volgende order van twee auto’s. Enthousiast als hij was, ging hij de auto’s van Daimler aanprijzen en verkopen in de welgestelde kringen waarin hij verkeerde. Ook ging hij racen, en verbond de naam van zijn dochter Mercedes aan dit team. Jellinek bleek een goede neus te hebben voor zaken, en maakte in 1900 een deal met Daimler om auto’s en motoren te verkopen.

De nieuwe motor die vervolgens werd ontwikkeld, kreeg de naam Daimler-Mercedes. Jellinek bestelde 36 auto’s met deze Mercedes motor (omgerekend naar huidige maatstaven was dit een order van maar liefst 2,3 miljoen euro). In de races die hij daarna reed met deze auto’s bleek hij onverslaanbaar en zo werd Mercedes al snel een begrip bij het grote publiek. In 1902 werd de naam officieel als merknaam gedeponeerd.


Van rijzende ster…

DMG had nu een succesvolle merknaam, maar nog geen karakteristiek beeldmerk. Paul en Adolf Daimler, de zonen van de inmiddels overleden oprichter, vonden de oplossing in een oude foto-ansichtkaart die hun vader ooit aan hun moeder had gestuurd. Gottlieb had daarop een ster getekend boven zijn huis dat op de kaart te zien was en schreef dat deze ster op een dag over zijn eigen bedrijf zou schijnen, als symbool voor welvaart en vooruitgang. In 1909 werd de driepuntige ster als handelsmerk geregistreerd. De ster stond ook voor Daimler’s ambitie om universeel gemotoriseerd vervoer te realiseren: over land, over water en door de lucht.

In deze video van Mercedes-Benz Amerika wordt het nog even heel mooi in beeld gebracht:

[embedyt] http://www.youtube.com/watch?v=NzdQh_ldqsA[/embedyt]

 

Mercedes-Benz bracht ook een commercial uit, waarbij gebruik gemaakt wordt van dit mooie stukje geschiedenis:

[embedyt] http://www.youtube.com/watch?v=y77jEGOFlOc[/embedyt]


…tot Mercedes-Benz Ster

In 1916 werd aan de Mercedes-ster de cirkel toegevoegd en in 1923 werd de omcirkelde ster – zoals die nu nog bestaat – gepatenteerd. In de periode na de eerste wereldoorlog ontstond een economische malaise. Om de recessie het hoofd te bieden gingen de twee voormalige rivalen DMG en Benz & Cie in 1926 over tot een fusie. Mercedes-Benz was geboren en droeg voor altijd de karakteristieke Ster.

Mercedes logo's van toen naar nu