Standort Sindelfingen

Een ruim honderd jaar oude Mercedes-Benz vestiging

In 2015 werd in Sindelfingen het honderdjarig bestaan gevierd en daar kwam bij de toespraken naar voren dat Sindelfingen zich in deze honderd jaar telkens opnieuw had moeten uitvinden. Maar ook dat Sindelfingen een grote rol in de hele automobielgeschiedenis heeft gespeeld, een rol die verder reikte dan het eigen Mercedes-Benz concern. Dr. Willi Reiss, ceo van Mercedes-Benz Werk Sindelfingen herinnerde in dat verband aan bijvoorbeeld de uitvinding en doorontwikkeling van de beschermende passagierskooi bij auto’s door Béla Barényi en de in Sindelfingen ontwikkelde crashtestprogramma’s.

De Daimler-Motoren-Gesellschaft koopt in juli 1915 van de stad Sindelfingen een 38 hectare groot grondstuk aan bij het militaire vliegveld Böblingen om er een vliegtuigfabriek te starten. Deze situatieschets is van 21.2.1919.

Bij de foto: De Daimler-Motoren-Gesellschaft koopt in juli 1915 van de stad Sindelfingen een 38 hectare groot grondstuk aan bij het militaire vliegveld Böblingen om er een vliegtuigfabriek te starten. Deze situatieschets is van 21.2.1919.

Aggregat, Mercedes- Daimler- Flugmotor D 3, 160 PS, 6 Zylinder

Op zes juli 1915 start Werk-Sindelfingen als het Daimler-Werk voor vliegtuigmotoren. Er wordt een terrein van 38 hectaren gekocht van de stad Sindelfingen en in oktober volgt nog een tweede koop van 13 hectaren. Dit laatste stuk om in de toekomst ook automobielen te kunnen gaan bouwen. De vliegtuigmotoren zijn dan voor het jonge Daimler concern, met een aandeel van 44% in de jaaromzet, het belangrijkste arbeidsterrein.
De DMG ontwikkelt daar zelfs de eerste Duitse 18-cilinder-vliegtuigmotor, de 500 Pk sterke W-Motor Mercedes D VI met  een cilinderinhoud van 45,3 l . Maar concurrent Benz zit ook niet stil en in de herfst van 1915 koopt deze zich in in de Aviatik-Flugzeugwerken in Freiburg.

Rakete A 4

Overigens gaat het werkterrein van DMG nog meer omvatten dan vliegtuigmotoren want DMG wordt ook leverancier van schrijfmachines, slaapkamerinterieurs en U-boot motoren (volgt u het nog?).
In de Tweede Wereldoorlog komen er de staartstukken van de dodelijke V-2’s vandaan.

In maart 1919 wordt er regelmatig door het personeel gestaakt vanwege de sterk inflatoire prijsontwikkeling van direct na de oorlog maar toch wordt er in Sindelfingen met de productie van personenwagens gestart.

Chassis-Montage bei der Daimler-Motoren-Gesellschaft in Untertürkheim, um 1921.

Heden ten dage is er geen sprake meer van vliegtuigmotoren of U-bootmotoren maar is er naast het produceren van personenwagens wel een aantal andere disciplines bijgekomen. Zo is er een toonaangevend centrum voor onderzoek en ontwikkeling gekomen maar ook een afdeling Design van Daimlers Mercedes-Benz Cars is er nu gevestigd.

In Sindelfingen bevindt zich niet alleen de grootste fabriek voor de productie van de personenwagens maar ook de afdeling Inkoop, het kwaliteitsmanagementcentrum, de centrale logistiekplanning en het centrum voor de ontwikkeling van nieuwe productietechnologieën. Duidelijk is dus dat in Sindelfingen een intensieve verstrengeling van allerlei disciplines tot stand is gekomen.

Maar dat Sindelfingen zeer nadrukkelijk ook automobielproducent blijft blijkt uit de 367.313 personenwagens die er in 2014 van de band rolden. Het betrof de Mercedes-Benz C-, E- en  S-Klasse alsook de CLS, de CLS Shooting Brake, de SLS AMG en de Mercedes-AMG GT. In de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw waren daar zeer illustere voorgangers als de 300 SL en de Pagode. Bij Daimler is grote waardering voor de inspanningen die de in totaal ongeveer 37.000 werknemers leveren en beloonde hun werk met de toezegging van een nieuwe investering van  1,5 miljard Euro, zodat Sindelfingen toegerust wordt voor zeker het jaar 2020.

Een korte chronologie van het Mercedes-Benz Werk Sindelfingen

1915    Vestiging van een fabriek voor de produktie van vliegtuigmotoren door de Daimler-Motorengesellschaft

1919    Produktie van de eerste personenwagens, in later jaren constant gevolgd door opvolgende modellen

1844-1945  Totale verwoesting door oorlogsgeweld

1952    De uitvinding en ontwikkeling van de passagiersveiligheidskooi door Béla Barényi

1954    Serieproduktie van de legendarische Mercedes-Benz 300 SL vleugeldeur

1959    Begin van de systematische crashtests

1972    Begin van de produktie van de S-Klasse automobielen, het hoogste segment binnen het aanbod van Mercedes-Benz

1980    Vestiging van het Mercedes-Benz Klantencentrum

Een reportage over 100 jaar Sindelfingen (Duits):
[embedyt] http://www.youtube.com/watch?v=6qTCXh-WFbw[/embedyt]

Hierna gaan de ontwikkelingen pijlsnel verder met het bouwen van een nieuw ontwikkelingscentrum waar nieuwe ontwerpen als de S 400 HYBRID ( 2009) , de B-Klasse F-Cell (2010) en een nieuw vleugeldeurontwerp  ontstaan en geproduceerd worden (de Mercedes-Benz SLS AMG). Tenslotte wordt vanaf 2014 ook de nieuwe klasse Mercedes-Maybach in Sindelfingen gemaakt.

[embedyt] http://www.youtube.com/watch?v=YyTy7xFuKgg[/embedyt]