Béla Barényi’s naam nauw verbonden aan (veiligheids)patenten

Met het aantreden van Béla Barényi begon 75 jaar geleden voor de toenmalige Daimler-Benz AG een nieuw hoofdstuk in de geschiedenis van voertuigveiligheid. Sindsdien heeft Mercedes-Benz blijvend zijn stempel gedrukt op de ontwikkeling van veilige voertuigen.

Béla Barényi (1907-1997) was van 1939 tot 1974 werkzaam bij Daimler. Hij was de initiator van meer dan 2.500 aangemelde patenten, vele daarvan met betrekking tot voertuigveiligheid. Hij vond onder andere de veiligheidskooi uit die wordt beschermd door kreukelzones.

Béla Barényi had al vroeg toonaangevende ideeën. Reeds tijdens zijn studie in de twintiger jaren werkte hij aan een concept van een moderne auto met een chassis met ruggengraat en luchtgekoelde boxermotor. Vanaf 1939 hield de ingenieur zich bij Mercedes-Benz bezig met de verbetering van personenautocarrosserieën. Dit resulteerde in 1941 in het patent op een verbeterd platformchassis dat door een buitengewone torsiestijfheid het ‘booming and shaking’-effect minimaliseert.

50 jaar veiligheid

Ongeveer 50 jaar veiligheidsontwikkeling in het Daimler personenwagenprogramma. Van de wereldwijd eerste automobiel met kreukelzones (type M-B 220 Heckflosse) volgens het principe Barényi naar de nieuwe C-Klasse. Barényi links op de foto in donker kostuum en met schrijfmap.

Barényi bestudeerde de mogelijkheden van op een cellenconcept gebaseerde auto’s en ontwikkelde naar aanleiding daarvan het concept van de solide passagierskooi met kreukelzones. Het in 1951 aangemelde patent werd in 1959 door Mercedes-Benz voor het eerst toegepast in de bouwserie W 111 (‘Heckflosse’). De kreukelzones vervormen bij een aanrijding en absorberen gecontroleerd de kinetische energie. De inzittenden worden tegelijkertijd beschermd door de stabiele passagierskooi. Sindsdien wordt deze structuur wereldwijd in auto’s toegepast.

Ook de ‘veiligheidsstuurkolom’ is uitgegroeid tot een begrip in de autowereld. Deze techniek werd in 1963 gepatenteerd en beleefde in 1976 haar debuut in de E-Klasse W 123. Spoedig daarna werd het idee van de verzonken ruitenwisser ter bescherming van voetgangers in 1979 in de S-Klasse van de modelreeks W 126 als primeur op de markt gebracht.

Mercedes-Benz door Béla Barényi toonaangevend in veiligheid

Mercedes-Benz vervult een pioniersfunctie als het gaat om voertuigveiligheid. Geen andere autofabrikant doet op dit gebied zo intensief onderzoek en heeft zo veel doorslaggevende innovaties op de markt gebracht. Sinds de uitvinding van de auto in 1886 hebben Mercedes-Benz en de voorgangermerken blijvend hun stempel gedrukt op de ontwikkeling van actieve en passieve veiligheid en daarbij steeds nieuwe maatstaven gezet.

 

Mercedes 35 PS, 1901

1900   Wilhelm Maybach ontwikkelt de Mercedes 35 HP als voertuig met voorbeeldige rijveiligheid. Hieraan leveren de lange wielbasis, het lage zwaartepunt, het chassis met tussenhangende motor en de grote spoorbreedte een belangrijke bijdrage.
1921    De Mercedes 28/95 HP krijgt voorwielremmen.
1931    De Mercedes-Benz 170 (W 15) is de eerste auto uit serieproductie met een hydraulisch remsysteem en onafhankelijke wielophanging met dubbele dwarsgeleiding, ook wel schommelassen genoemd, voor en achter.

Voorwielophanging W15

Op alle hierna volgende ontwikkelingen drukt Barényi volledig zijn stempel
1941
   Het ontwikkelde platformchassis wordt gepatenteerd.
1945   De studiemodellen ‘Concadoro’ en ‘Terracruiser’ worden ontwikkeld.  Zij leiden  uiteindelijk tot de veiligheidscarrosserie met kooiconstructie.
1949   Het veiligheidsdeurslot wordt gepatenteerd.
1952   De veiligheidscarrosserie met stijve passagierskooi en kreukelzones wordt  gepatenteerd. In 1959 wordt dit patent voor het eerst in serieproductie toegepast in de Mercedes-Benz modelreeks W 111.
1954    Pendelas met enkelvoudig laagliggend scharnierpunt in de Mercedes-Benz 220 a van modelreeks W180.

Crashtest met dummies

1959    Start van systematische crashtests met dummy’s.
1959    Debuut van de Mercedes-Benz modelreeks W 111 (‘Heckflosse’) met veiligheidscarrosserie, zacht interieur en keiltap veiligheidsportierslot.
1961    Successievelijke invoering van schrijfremmen en gescheiden remsysteem in het personenautoprogramma.
1971    De Mercedes-Benz SL krijgt als primeur een heel pakket actieve en passieve veiligheidsfuncties: tegen ongevallen beschermde brandstoftank boven de achteras, dik bekleed dashboard, deformeerbare of verzonken schakelaars en hendels, vierspaaks veiligheidsstuur met grote beklede plaat, nieuw ontwikkelde windgeleidingsprofielen op de A-stijlen, grote achterlichten met geribbeld oppervlakteprofiel om vervuiling grotendeels tegen te gaan.
1976    In de Mercedes-Benz modelreeks W 123 debuteert Béla Barényi’s in 1963 gepatenteerde vervormbare stuurkolom (harmonica-effect).
1978    Première van het Anti-Blokkeer-Systeem ABS van de tweede generatie in de S-Klasse W 116. Mercedes-Benz stelt al in 1970 een eerste, nog niet serieproductierijpe versie voor. Vanaf 1980 is ABS voortaan in alle modelreeksen aanwezig.
1981    Eerste bestuurdersairbag ter wereld in de S-Klasse. Mercedes-Benz doet sinds 1968 onderzoek naar dit extra veiligheidssysteem voor inzittenden. Vanaf 1982 is de bestuurdersairbag beschikbaar voor alle modellen. In 1987 volgt de bijrijdersairbag en in 1995 de sidebag.

Béla Barényi in Automotive Hall of Fame

Natuurlijk gaat ook na de periode Barényi de reeks veiligheidsinnovaties onverminderd door omdat de aanzetten die Barényi gaf volledig tot de ondernemingscultuur van het huidige Daimler A.G. zijn gaan behoren.

De naam van ingenieur Béla Barényi zal onlosmakelijk verbonden aan het onderzoek naar veiligheid blijven. Op 16 september 1994 kreeg hij vanuit de automobielindustrie ‘s werelds hoogste onderscheiding voor zijn baanbrekende werk door hem zijn zeer verdiende plaats in de Automotive Hall of Fame toe te kennen. Hij was bij Mercedes-Benz en daarmee bij de gehele automobielindustrie, verantwoordelijk voor een weergaloze sprong voorwaarts op het gebied van de veiligheid van onze automobielen.