De geboorte van de autosport

Daimler motoren domineren in 1894

120 jaar geleden op 22 juli 1894 bewijzen tweecilinder-motoren ‘Système Daimler‘ hun kwaliteit tijdens de 126 km lange wedstrijd van Parijs naar Rouen. Panhard & Levassor en Peugeot bezetten met hun auto’s, beiden uitgerust met deze Daimler-motoren, de gedeelde eerste plaats. Een auto van Benz behaalt de vijfde prijs. De snellopende verbrandingsmotor als krachtbron voor automobielen breekt volledig door.

748903R3GrEen Panhard & Levassor met Daimler-motor tijdens de wedstrijd Parijs-Rouen

Twee wagens voorzien van een Daimler tweecilinder-V-motor delen in 1894 de hoofdprijs van de eerste automobielwedstrijd ter wereld en zo begint met deze betrouwbaarheidsrit van Parijs naar Rouen de nu 120 jaar oude automobielsportgeschiedenis voor Mercedes-Benz. Naast de automobielen van Panhard & Levassor en Peugeot is het met name de verbrandingsmotor die gelauwerd wordt. De snellopende Daimlermotor bewijst zijn superioriteit  tegenover alle andere vormen van aandrijving.

Het gaat in de wedstrijd om meer dan alleen de snelheid. De auto’s moeten hun deugdelijkheid in het verkeer bewijzen: ze moeten zonder gevaar te gebruiken zijn, gemakkelijk te bedienen zijn en in het gebruik niet buitensporig duur zijn. De verbrandingsmotor blijkt eenvoudig superieur te zijn aan de stoommotor. De wedstrijd wordt georganiseerd door de Franse krant ‘Le Petit Journal‘ en deze schrijft daags na de wedstrijd: ‘De Daimler-motor, ontwikkeld door een geniale constructeur uit Württemberg, de heer Daimler, die gisteren in Rouen aanwezig was, heeft aan de brandstof petroleum of gasoline een geweldige practische toepassing weten te geven.

In de schaduwen van het Bois de Boulogne vindt de geboorte van de automobielsport plaats

Een veld van 21 voertuigen van allerlei soort wordt toegelaten tot de start. Maar al drie dagen voor de start vinden testen plaats waarbij de deelnemers de deugdelijkheid van hun voertuigen moeten aantonen. Vanaf 7 uur ‘s morgens moet die 22º juli 1894 verzameld worden bij de Porte Maillot in het Parijse arrondissement Neuilly sur Seine, direct naast het Bois de Boulogne gelegen. De start op de Boulevard Maillot is om 8 uur.  Het eerste voertuig dat vertrekt is de stoomwagen van Graaf de Dion en de anderen starten met een tijdsverschil van steed 30 seconden.

748941R2GrDe Panhard Levassor met Paul Panhard aan het stuur, uitgerust met Daimler-motor, zal een gedeelde eerste plaats behalen

Vele duizenden toeschouwers willen dit spectakel meemaken: de colonne wordt door duizenden fietsers omzwermd en dit alles zonder dat er in enige verkeersafzetting is voorzien. Onder de toeschouwers bevinden zich ook Gottlieb Daimler en zijn zoon Paul, die hier de toekomst van hun motor op het spel zien staan. 20 Jaar later herinnert Paul zich als de dag van gisteren de bonte stoet van deelnemers, van de zware stoomwagens, de lichte stoomdriewielers en ook de benzine wagens. En hoe ontspannen de bestuurders van de benzinewagens op hun bestuurdersstoel konden blijven zitten en voor hun genoegen leken te rijden.

In Rouen komt als eerste voertuig een De Dion aan om 17.40 uur waarna twee Peugeots volgen met de 2,6 kW (3,5 Pk) sterke Daimler twee-cilinder-V-motor en weer iets later twee wagens van Panhard & Levassor, eveneens aangedreven door Daimler-motoren (Paul Panhard om 18:03 uur en Émile Levassor om 18:30 uur). Het ‘Système Daimler‘ is een twee-cilinder-V-motor die naar ontwerp van Gottlieb Daimler in Frankrijk in licentie gebouwd wordt.

73313250106GrDe Peugeot van Albert Lemaître (startnummer 65), op de linker achterstoel Adolphe Clément 

Van  de 21 wagens bereiken er 17 de finish. Negen stuks hebben een Daimler-motor. Als 14e finisht een auto met een Benz-motor met 3,7 kW (5 Pk). Het is Ingenieur Emile Roger die sinds 1888 alleenvertegenwoordiger  van Benz motoren en automobielen is. Maar bij de aanmelding voor de wedstrijd rept hij niet over de herkomst van de wagen uit Mannheim. Roger behaalt de 5e prijs en krijgt een zeer eervolle vermelding bij de uitslag vanwege de zeer succesvolle verbeteringen die hij aan de automobiel met benzinemotor heeft weten aan te brengen.

Terwijl Roger complete Benz-automobielen importeert, doet Daimler zaken met zijn know-how van de motortechniek richting Franse automobielbouwers. Hierbij komt hij Edouard Sarazin uit Parijs tegen. Sarazin op zijn beurt treft de ondernemer Emile Levassor en overtuigt hem dat hij de Daimler-motoren in licentie moet gaan bouwen. Na de vroege dood van Sarazin zet diens vrouw Louise de zaken voort en huwt later… Emile Levassor en wordt daarmee grondlegster van de Franse automobielindustrie.

De automobiel verslaat de stoomwagen
De stoomwagen van Graaf Jules-Albert De Dion is wel de snelste maar voldoet aan de overig gestelde eisen te slecht. Drie andere stoomwagens vallen uit. De wedstrijd kent een dimensie die boven de sport uitstijgt, de mobiliteit op de weg wordt nieuw gedefiniëerd. Na de stoomaandrijving volgen gas en electriciteit en daar komt nu de mechanische aandrijving middels de verbandingsmotor als de duidelijke winnaar bij.

74882592114-29GrHet voertuig van Alfred Vacheron met benzinemotor. Vacheron behaalt een gedeelde vierde plaats

In allerlei wedstrijden behalen vanaf nu wagens met Daimler-motoren de ene na de andere zege en bewijzen zo de toptechniek uit Stuttgart. Bijvoorbeeld de wedstrijd Parijs-Bordeaux in juni 1895, die als eerste automobielrace in eigenlijke zin is gaan gelden. Maar ook de ‘Week van Nice‘ waar de merknaam Mercedes ontstaat. In 1908 zegeviert Christian Lautenschläger met Mercedes in de Grote Prijs van Frankrijk in Dieppe  en in 1914 behaalt Daimler een drievoudige overwinning in Lyon. Daarna volgen de tijdperken van de Silberpfeile zowel vóór de oorlog (1934 bis 1939) als daarna. Ook in de allerjongste rensportgeschiedenis is Mercedes-Benz  zeer prominent aanwezig.

Bron: Daimler AG.