Engelandreis 2016

Het dak eraf: Engeland open

Lanes and roundabouts

Tekst en foto’s: Fred Arp en Jan Oege Zijlstra *)

Op vrijdagavond 3 juni jl., na een voortreffelijk diner in ‘Restaurant Unicum’ in Hoek van Holland, scheepten zestien equipes zich voor de overtocht naar Engeland in op de Stena Brittanica, toevallig allemaal cabrio’s: drie Pontons, een 190 SL, een 280 SEL, enkele Pagodes en een aantal R 107’s.

Engeland 2016 (1)Links rijden is even wennen, vooral bij de rotondes werd het af en toe heel spannend. Veel leuke reacties onderweg van de Engelsen die toch wel erg gecharmeerd zijn van die oude Benzen. Na Oxford te hebben bezocht, werd overnacht in Swindon, voordat de volgende dag koers gezet werd naar het aan de kust gelegen Dawlish. Toerend over de boulevards van de ‘Engelse Rivièra’ kon het dak er letterlijk af, en dat zou zo blijven gedurende de gehele week. Onder meer Bath en Stone Hill waren doel van excursie en puzzelrit. Jammer dat één equipe moest afhaken vanwege een aanrijding met een dubbeldekker op een rotonde: het verkeer komt daar nog steeds van rechts… Gelukkig geen persoonlijke ongelukken, maar wel een gehavende Pagode.

Devonshire Lanes
Groepsfoto met de leden van de Engelse MercedesclubHoogtepunt van het driedaagse verblijf in Dawlish was het bezoek van een delegatie van de Engelse Mercedes Club. Van de 11.000 (!) leden van die club waren er een kleine dertig gekomen en In groepen van drie of vier prachtige oldtimers werden we rondgeleid door Devon. Zij brachten ons naar de hoogvlakten van het Dartmoor National Park waar we over de typische Devonshire-lanes tussen wilde paarden en koeien (of waren het buffels?) rondreden. De wegen ter breedte van één auto, met hier en daar uitwijkplaatsen, worden omzoomd door hoge heggen aan beide kanten. Het was een bijzondere ervaring te worden rondgeleid door Engelsen die de omgeving en de wegen kennen als hun broekzak. En naderhand gezamenlijk bijpraten, niet alleen over ster en Brexit… Een prima manier om de Engelse gastvrijheid te leren kennen.

Follies
Engeland 2016 (19)Na een paar geweldige dagen werd het tijd richting het oosten te trekken. Via Salisbury met zijn dertiende-eeuwse kathedraal en Winchester (niet het geweer van Old Shatterhand, maar de oude hoofdstad van Engeland) bereikten we Farnham. Het hotel vinden was geen makkie, Google Maps bood gelukkig uitkomst en na wat zoeken smaakte het biertje des te lekkerder. Dit gezellige hotel. was een prima uitvalsbasis voor een bezoek aan plaatsjes eromheen, zoals Arundel, een klein plaatsje vol met antiekwinkeltjes. Je loopt een onooglijk winkeltje binnen en je ziet het mooiste antiek; als je verder loopt, kom je in een fantastisch tuintje, een tropisch wondertje. Tuinen, ze hebben ze in alle soorten en maten, de Engelsen, alle even mooi! Veel van de Engelse landschapstuinen zijn voorzien van follies, dat zijn rare bouwwerken, gekke tuinornamenten of nagemaakte bouwsels. Soms is er een ruïne in hun landschapstuin gebouwd, of een stukje grot voorzien van schelpen en stromend water. Het gaat er om de tuin een ‘beleving’ te geven.

Een bezoek aan Wisley Gardens in Woking en aan het nabij gelegen Mercedes-Benz World en het Brooklands Museum mocht uiteraard niet ontbreken, maar veel te snel moest worden koers gezet naar Ashford voor het afscheidsdiner. De prijsuitreiking aan de winnaars van de puzzelritten en een dankwoord aan Hans Bommer en Jan Verweij, die op zijn beurt de deelnemers bedankte (‘Hans en ik bedanken jullie voor de gezellige tijd en de saamhorigheid tijdens de trip naar Engeland. We hopen jullie volgend jaar weer te ontmoeten.’) was de opmaat voor de tocht naar Dover, waar de inscheping op de boot naar Duinkerken plaatsvond. Het regende voor het eerst…

*) Dit artikel is een compilatie van de verslagen van Fred en Jan Oege.