Regiodag Midden 2015

Op 2 mei een dag in de Vijfheerenlanden

Tekst: Eric Mark
Foto’s: Theo Borsboom, Eric Mark, Jean-Louis Stolk

Voor 2 mei jl. stond de eerste Regiodag van 2015 op de kalender. De deelnemers zijn verdeeld in twee groepen; de dames brengen een bezoek aan de glasblazerij en het Glasmuseum, de heren aan EZ Power Steering, beide gevestigd in Leerdam.

Uitleg inbouw powersteeringRoger Reijngoud van EZ Electric Power Steering heet ons (circa 25 man) van harte welkom. Zeer enthousiast vertelt hij een technisch verhaal waarin hij de mogelijkheden van het inbouwen van elektrisch stuurbekrachtiging in auto’s waarin geen stuurbekrachtiging is besteld af fabriek, duidelijk maakt. De door hem en zijn compagnon Ruud de Jong ontwikkelde elektrische stuurbekrachtiging werkt zonder olie; het is ook mogelijk om een hydraulische stuurbekrachtiging om te bouwen naar een elektrische: nooit meer lekkage dus. Zelfs oude legervoertuigen (‘Dikke DAF’) bouwt hij om, alles mooi weggewerkt natuurlijk zodat het niet zichtbaar is.

Om de originaliteit te behouden geeft Roger na de ombouw de verwijderde onderdelen weer terug, zodat terugbouw naar origineel altijd weer mogelijk is. In de werkplaats kunnen we dit zelf aanschouwen in al geprepareerde auto’s. Zowel inbouw in Leerdam als zelf inbouwen met behulp van een gebruikershandleiding behoort tot de mogelijkheden; uiteraard geniet het eerste de voorkeur, omdat het geen klus die je zomaar even doet! Met de zestien medewerkers hebben Roger en Ruud een mooi bedrijf waarmee zij een wereldwijde naamsbekendheid hebben opgebouwd.

GlasblazerijTerzelfder tijd genieten de dames van een interessante rondleiding in de glasblazerij: fascinerend om te zien hoe al blazend uit een gloeiend heet mengsel van zand, kalk en soda de fraaiste kunstwerken ontstaan. De lunch is bij de glasblazerij; vanwege het grote aantal deelnemers is het helaas niet mogelijk om die, zoals de bedoeling was, tijdens de rondvaart te gebruiken.

Om 14.30 uur vertrekken we met de ‘Parel van de Linge’, een zeer fraaie rondvaartboot, voor een circa anderhalf uur durende tocht op de kronkelende rivier de Linge, werkelijk heerlijk ontspannen en zonovergoten. We genieten van prachtige vergezichten en van veel natuurschoon en bloesem.

Terug in Leerdam zoeken we het eigen vervoermiddel weer op voor een circa zestig km lange route over dijken en binnenwegen van de Betuwe richting onze eindbestemming, ‘Restaurant 3 Zussen’ in Meteren. Onder het genot van een verkoelend drankje en een hapje praten we nog wat na over gewoon een geslaagd evenement.

Evenementencommissie: bedankt!